Bacteriofagen of fagen zijn al net zo oud als de mensheid, maar de toepassingen in de voeding is misschien wel het gaafste op het gebied van voedselveiligheid. Een fage is ongeveer honderd keer kleiner dan een bacterie, maar vergis je niet, de fagen weten raad met veel voorkomende pathogenen.
Bacteriofaag is een Griekse benaming, de benaming betekent bacterie-eter. Alleen wat de Grieken er nog bij moesten zeggen is dat deze bacterie-eter ontzettend kieskeurig is in wat hij eet. Zo hebben we een bacteriofaag die uitsluitend listeria eet, een faag tegen salmonella en als dat niet genoeg is, we hebben ook een bacteriofaag die entero’s verorbert voor ontbijt.
Wettelijk gezien is het in veel gevallen een proceshulpstof die je niet hoeft te declareren. Uiteraard moet je dit wel goed onderbouwen, het gaat tenslotte om voedselveiligheid. Samen kunnen we pathogenen geen kans geven op jouw product. Bacteriofagen zijn naar onze mening een fantastische stap voorwaarts in voedselveiligheid!